maanantai 30. maaliskuuta 2020 
Paperiliitto » Nenäpäiväkeräys tukee myös SASKin työtä

Nenäpäiväkeräys tukee myös SASKin työtä

21.10.2013
Meneillään oleva Nenäpäiväkeräys tukee myös Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen (SASK) työtä Nepalissa. Keräys huipentuu Nenäpäivään, jota vietetään 8. marraskuuta.

– Nenäpäivä tarjoaa liitoille, ammattiosastoille ja jäsenille hauskan tavan tehdä hyvää. Ammattiosastot voivat osallistua Nenäpäivään järjestämällä omia tapahtumia ja tempauksia. Erityisen suosittuja ovat arvonnat, kilpailut ja pop up -kahvilat työpaikalla, SASKin kehitysviestinnän koordinaattori Katri Blomster sanoo.

Nenäpäiväkeräyksen tuotot jaetaan tasan yhdeksän kehitysyhteistyöjärjestön kesken. SASK on yksi näistä. Muita järjestöjä ovat UNICEF, Punainen Risti, Solidaarisuus, Pelastakaa Lapset, Suomen Lähetysseura, Kirkon Ulkomaanapu, Plan ja Fida.

– Nenäpäivä on ammattiosastoille mainio ajankohta nostaa omassa viestinnässään esille omia ja oman liittonsa tekemää solidaarisuustyötä, Blomster muistuttaa.

Tuottoja käytetään lapsityöläisten elämänlaadun parantamiseen

Tänä vuonna SASK suuntaa tuoton uuteen hankkeeseen, jossa vahvistetaan siirtotyöläisten, yhteisöjen ja lasten oikeuksia Intiassa ja Nepalissa. Toiminta keskittyy Intian ja Nepalin raja-alueille.

Hankkeen pääkohderyhmänä ovat siirtotyöläiset sekä heidän perheensä ja omaisensa.

– Tuhannet perheet ylittävät rajan puolin ja toisin paremman tulevaisuuden perässä ja hakeutuvat tiilitehtaille, SASKin ohjelmasuunnittelija Seppo Karppinen sanoo.

Hankkeen avulla tarjotaan tiilitehtailla perheittensä kanssa työskenteleville lapsityöläisille mahdollisuus koulunkäyntiin. SASKin yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat kansainvälinen rakennus- ja puuteollisuusliitto BWI sekä paikalliset ammattiliitot.

Lue lisää Nenäpäivästä ja SASKin Nenäpäivähankkeesta SASKin Työmaana maailma -lehdestä. Lehti on luettavissa SASKin verkkosivuilta www.sask.fi.

USEIN KYSYTTYÄ NENÄPÄIVÄSTÄ

Mikä Nenäpäivä?
Nenäpäivä kerää varoja maailman köyhimmissä oloissa elävien lasten hyväksi ja yllyttää suomalaisia hauskaan varainkeräykseen. Nenäpäivä 2012 keräsi reilut 2 miljoonaa euroa. Kolmen viikon kampanja huipentuu 8. marraskuuta Yle TV2:n Nenäpäivä-show'hun, jossa mukana on iso liuta Suomen kirkkaimpia tähtiä.

Miten Nenäpäivä liittyy SASKiin?
SASK on yksi niistä järjestöistä, joiden kautta Nenäpäivävaroja kanavoidaan eteenpäin. SASK käyttää osuutensa Nenäpäivätuotoista hankkeisiin, jotka vähentävät köyhyyttä kehittyvissä maissa - ja kohentavat siten lasten ja nuorten elinolosuhteita. Nenäpäivään osallistuvat SASKin lisäksi myös Fida, Solidaarisuus, Plan, Punainen risti, Kirkon ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura, Unicef ja Pelastakaa lapset.

Mitä SASK tekee Nenäpäivävaroin?
Tänä vuonna SASK tukee Nenäpäivävaroin siirtotyöläisten, yhteisöjen ja lasten oikeuksien vahvistamista Intiassa ja Nepalissa. Suomalaisten tuen avulla siirtotyöläisten sekä heidän perheidensä sosiaali- ja terveyspalveluja parannetaan, lapsityöläisille perustetaan kouluja, kunnon työtä edistetään sekä tiedotetaan työntekijöitä ja heidän perheitään oikeuksista ja HIV:stä.

Miten voin osallistua?
SASK kannustaa etenkin ammattiliittoja, ammattiosastoja ja jäseniä tempaisemaan teemapäivän kunniaksi. Lahjoittaa voi vaikka yksin tekstaten tai porukalla hilpeästi hölmöillen. Voit perustaa tiimin tai lahjoittaa tekstiviestillä, verkkopankissa tai laskulla osoitteessa www.nenapaiva.fi.

Mitä lahjoituksellani saadaan aikaan?
Pienikin summa on arvokas. Nepalissa yhden lapsityöläisen koulunkäynti maksaa vuodessa vähemmän kuin yhden hengen junalippu Tampereelta Tammisaareen. Esimerkiksi 5,50 eurolla saa lapselle koulupuvun vuodeksi, 44 eurolla voi kustantaa oppilaalle kokonaisen kouluvuoden, ja 3207 eurolla voi kattaa koko koulun kustannukset 72 oppilaan opinahjossa.